Stichting Shri Sanatan Dharma Nederland is opgericht om als groter orgaan uitvoering te kunnen geven aan alle mogelijke activiteiten met betrekking tot het geven van goede kennis over het Hindoeisme.

De oorspronkelijke start was in 2004 middels het Muhurta Instituut opgezet door Pandit Shankar Upadhyay, een vedisch priester afkomstig uit India.

Hij zet zich in om kennis en voorlichting met betrekking tot het ‘Hindoeïsme’ te geven zoals dit oorspronkelijk bedoeld is. Er blijkt veel behoefte te zijn, zowel binnen de hindoestaanse gemeenschap in Nederland als bij andere belangstellenden, om goede informatie hierover te krijgen.

Er zijn vele interpretaties en misstanden met betrekking tot de werkelijke kennis en uitvoering van oa. de Veda’s, de basis van het Hindoeïsme en het doel is om eenduidige informatie en kennis van de oorspronkelijke betekenis weer (terug) te geven. De beeldvorming van de gemiddelde Nederlander wat betreft het ‘Hindoeïsme’ is toe aan bijstelling. Het ‘Hindoeïsme’ wordt vaak als een religie in de rij naast de andere religies gezet en dit vormt op zich al een groeiende belemmering in de beeld- en begripsvorming over wat het ‘Hindoeïsme’ eigenlijk is en beoogt.

Het Hindoeïsme (Hindoe betekent letterlijk uit India afkomstig) bestaat als zodanig niet maar wel bestaat Sanatan Dharma, geen geloof of religie maar een levenswijze gebaseerd op kennis van universele wetten die o.a. in de Veda’s verwoord zijn. Het gebruik van vedische astrologie is sinds oude tijden tot op de dag van vandaag verbonden met deze levenswijze. De kennis van de invloeden van planeten heeft een belangrijke rol in het leven van de Sanatani (de mens die volgens het principe van Sanatan Dharma leeft).

Stichting Sanatan Dharma Nederland richt zich op het doel dat mensen bewust worden van elkaars existentiële normen en waarden en gaan samenwerken op zoveel mogelijk gebied, vertrekkend uit de diverse levensvisies en/of (geloofs-) overtuigingen met als gezamenlijk doel liefdevol en respectvol met elkaar om te kunnen gaan waarbij niet de verschillen maar de overeenkomsten tellen. Ontwikkelingen, de zich uitbreidende doelstellingen, de veelal georganiseerde activiteiten en diensten op basis van vrijwilligheid en de behoefte aan de mogelijkheid om donateurs, fondsen en subsidies te werven heeft de keuze voor de oprichting van deze stichting bevorderd.